Selamat Datang Ke Laman Blog Askar Setia

Pembaca Tegar

Monday, 29 August 2011

PW I (B) KANANG ANAK LANGKAU BERANG DENGAN KENYATAAN MAT SABU

Awas kau Mat Sabu!!!

Ketika bersama lebih 30 anggota Platun Gempur Batalion Kelapan, Rejimen Renjer Diraja (RRD) bertempur dengan segerombolan pengganas komunis di Perak tahun 1980, Kanang anak Langkau ditembak tiga kali berturut-turut oleh pihak musuh. Sebutir peluru dari arah belakang singgah ke jantungnya sebelum menembusi dadanya. Beberapa saat kemudian, dua lagi tembakan dari depan dengan setiap sebutir peluru mengenai saluran kencing dan merosakkan buah pinggang kirinya. Kanang yang berlumuran darah dan tidak bermaya waktu itu, sementara menanti bantuan tiba, cekal menggagahkan dirinya memapah seorang anggota bawahannya dari menjadi mangsa tembakan menggila komunis. Akibat tembakan itu beliau terpaksa dirawat selama setahun.

Beliau turut menerima pengurniaan Pingat Panglima Gagah Berani (PGB) atas kehebatan dan keberaniannya menembak mati lima pengganas komunis di Hutan Simpan Korbu, Sungai Siput, Perak.


Pegawai Waran I (B) Temenggong Kanang Langkau tidak dapat mengawal kemarahannya dan menegaskan bahawa Mat Sabu tidak layak menjadi rakyat Malaysia. Beliau menegaskan bahawa:

“Orang ini langsung tidak berguna, beginikah sikap bekas wakil rakyat? Kirim salam pada dia dan beritahu kalau mahu sokong komunis tidak perlulah lagi bertanding dalam pilihan raya. Dia simpati dengan komunis, maknanya dia juga komunis, selayaknya dibuang daerah. Saya terima kewujudan pembangkang dengan hati terbuka tetapi ini bukan cara berpolitik yang betul sampai sanggup jatuhkan moral rakyat, kalau rakyat tidak sedar saya tidak tahulah. Pastinya orang ini tidak pernah merasa bagaimanakah perasaan apabila parang diletakkan pada tengkuk mereka. Kenyataan Mat Sabu itu turut menghina perajurit dan keluarga perajurit yang terkorban semasa menentang komunis...”

17 comments:

  1. perkara sebegini tak perlu berlaku. ade golongan yang mempersendakan kepahlawanan pewira kita demi motif politik sempit mereka. golongan sebegini patut dah lama luput dalam masyarakat. klau mereka ade pun tak membawa mkne ape2 kat negara kita. bak pepatah melukut di tepi gantang la katakan.insaflah. sesungguhnya yang berkopiah itu belum tententu alimnya

    ReplyDelete
  2. salam,apa yang nak dibisingkan jasa kamu telah di bayar dengan setimpalnya makan minum, pakaian, anak bini askar semua ditanggung oleh tax payer,you got the choice, u pilih tentera and deserved to be tentera that is your choices no body force you to be one, don't expect too much even after you retired you still harboring the issue of jasa kepada negar, if you not there somebody will take your post...that's it. to all army you serve the country and rakyat not umno. you think umno is paying you every month...please realised this, how we going to respect you ...if you are not deserve to be respected ...Panglima if you want to talk politic than resigned and active in politics.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so..pa masalahnya kalau dia nak bangga dgn kejayaan dia kan.. papun jasa n pengorbanan yg dia buat harus diketengahkan kepada semua generasi muda untuk dijadikan contoh setia kpd negara... so, aku tak de mslah nak dgr cerita wira-wira untuk bagitau macam mana mereka mptahankan negara zaman dulu... duit bukan ukuran...kalau bukan jnis nak mpertahankan negara mmg asyik nak fikir duit je...ko ingat mreka ni sebok nak tanggung risiko hilang NYAWA ntuk mpertahankan negara ke??? ko tak tau, lain org lain perangainya... lain juga tahap kecintaan kpd negara... ko tak rasa untung ke bab da diorang nilah kita skarang ni aman... tak mengenang budi langsung... aku tak leh kalu org tak mngenang budi ni..ko cuba wat pa wira-wira pnah wat... aku kompom msti kcut punya... xkan ko nak critakan kau kcut d tangan komunis kan... tak salah nak bngga, kalau mmg btol. dia cuma bagi pandangan je bukan lah dia nak bpolitik, sbagai org yang berjiwa patriotik ni xkan snang dudok kalu da org yg mnyokong komunis yg pnah satu ktika bermaharajalela di negara kita.. bersyukurlah n terima je hakikat jasa n pengorbanan mereka mmg plu d xpose dgn generasi baru.... peace bro...

      Delete
  3. Mat Sabu tu memang manusia tak pernah mengenang budi.Pengorbanan perwira yg selama ini menabur bakti kepada negara, bangsa dan agama dianggap pengkhianat. Dia tidak sedar apa yg dinikmati sebahagiannya hasil perjuangan dan kederat para pahlawan yang telah gugur dan dan pewaris kepada para balu, anak yang kehilangan ayah serta perwira yg menjadi OKU.

    Apa yg diperkatakan oleh mat sabu adalah dari fikiran yg kacau dan berkeceramuk. Rohnya tak menentu dan nafasnya kini berbau busuk hingga kedalam kerana semata2 politik rakus.

    Apakah sudah hilang pegangannya sehingga dia sanggup menganggap perwira yang berjuang ketika itu sebagai penghianat. Mat Sabu telah menafikan Firman Allah yg Maha Esa yg antara lain menjanjikan syurga kepada para perwira yg berjuang kerana tanahair dan agamanya.

    Mat Sabu bersifat selective dan hanya memilih peristiwa Bukit Kepong kerana dia menyimpan dengki Polis sebab pendedahan semasa perhimpunan Bersih lalu.

    Adalah amat menyedihkan bangsa Melayu dan Islam lerana seorang pahlawan negara seperti PW1 Kanan terpaksa tampil menegurnya. Beliau yg cedera ketika menentang PKKU dulu sanggup bertarung nyawa demi menegakkan negara Malaysia dan agama rasmi negara ISLAM.

    Buat pesanan kepada Mat Sabu, jgn bercakap tanpa berfikir kerana ia akan tak membawanya kemana-mana dan ianya mengambarkan kecetekan akal fikiran.

    Macam mana nak jadi pemimpin sebuah negara kalau berfikir perkara sebegini pon menjadi hentaman masyarakat. Lebih baik nyanyi lagu `Oh Bangau Oh bangau sambil2 jual telor dekat kgnya.

    ReplyDelete
  4. Aku cukup sedih....

    Seorang yg dipilih sebagai pemimpin No 2 dalam PAS rupa-rupanya BANGGANG. Kalau peristiwa begitu pon nak dijadikan, modal politik rakusnya memanglah BANGGAP.

    Lebih menyedihkan, dia kena `penunjuk' kat PW1 Kanang...he...he...he...Memang patut dia kena kerana kecetekan pengetahuannya. Cakap bagai langit nak runtuh..tapi habuk pon tak ada. Dia bagaikan TONG KOSONG....Buat malu kat bangsa Melayu je.

    Macam mana dia nak jadi pemimpin negara kalau isu ini pon dia boleh putar belitkan. Bayangkan dia nak selsaikan masalah negara yg lebih besar nanti. Telongkop kita jadinya dan negara jadi huru hara. Apa tidaknya saya tak boleh bayang kalau Chin Peng akan balik dan Mat Sabu lantik dia jadi Menteri..........(fikir2lah).

    Mat Sabu sepatutnya buat penyelidikan dulu dan tanya org yg pakar. Harap-harap lepas ni Mat Sabu buat2 kecoh lagi. Lebih baik dia cerita berkenaan Mat Jenin, Batu Belah Batu Bertankup atau cerita Labu Labi, Hang Tuah dll kan lebih baik. Semua yg dengar ceramahnya mungkin seronok dan terhibur.

    ReplyDelete
  5. Pak cik, saya baru berumur 13 tahun dan pernah tengok cerita Bukit Kepong dalam TV dulu. Kalau betul kata Mat sabu ni kenapa dia tak bagi pingat kepahlawanan kat kominis tu..Dia boleh beli pingat tu dan buat hari penganugerahan kat hotel atau mana-mana resort ke. Dia panggillah yg sama berfikiran dgn dia yg confirm tak datang adalah Karpal Singh. Cadangan nama pingat tu...PINGAT GAGAP MAT SABU

    ReplyDelete
  6. Terima kasih pada yang komen.

    Kepada pembaca yang budiman, Askar Setia tidak sekali-kali menyiarkan sesuatu artikel berlandaskan kepentingan mana-mana parti politik, tidak kira UMNO atau PAS dll.

    Artikel yang disiarkan adalah sahih seperti yang dimaklumkan kepada umum.

    Didalam kes dakwaan Mat Sabu, memang benar, kenyataan beliau telah mengguris hati ramai pihak lebih-lebih lagi bekas tentera yang pernah berjuang menentang komunis. Soal tax payer, UMNO-sponsored activities dalama mana-mana kenyataan seperti yang diluahkan oleh PW I (B) Kanang Anak Langkau adalah tidak wujud sama sekali.

    Mat Sabu seharusnya jujur dengan apa yang dinyatakan seperti didalam ceramahnya dan bukannya seperti lalang kejap YA kejap TIDAK.

    Ironinya, beliau menyatakan bahawa beliau 'TERLUPA' apakah benar beliau ada berkata sedemikian?

    tidakkah ia kelihatan "GANJIL"??
    Sama-Sama kita fikirkan..

    Salam Aidilfitri dari Askar Setia.. GEMPUR WIRA!!!

    ReplyDelete
  7. tak tau nak kata apa lagi..orang camni ke yang kita nak sandarkan kepercayaan. aku dari dulu lagi tak suka dengan cara dia ni..kalau ye pun pembangkang, takkan la takde sebesar kuman pun kebaikan yang telah dilakukan oleh kerajaan sekarang... apa la nak jadi dengan dia ni..

    ReplyDelete
  8. jasa dan pengorbanan tidak boleh dinilai dengan duit la bangang. kau ingat askar ni makan gaji buta ke, sungguh sial kata2 mu wahai Anonymous yang bagi komen bangang tu. jangan kau ingat kau sorang je bayar tax orang lain pun bayar la. dah la tak yah sembang pasal kesetiaan dan pengorbanan kepada negara la. aku ingat klau kita berperang hang entah ke mana menghilang. askar yang dikatakan dibayar oleh duit cukai kau ni la yang akan berhadapan dengan musuh negara,,, ade faham..

    ReplyDelete
  9. KANANG ANAK LANGKAU

    Memang patut kau marah..
    Memang patut kau geram..
    Memang patut kau maki..
    Memang patut kau ludah muka mereka!!!

    Yang tak tahu mengenang budi..
    Yang tak tahu berterima kasih..
    Yang tak tahu mana batu mana permata..
    Yang tak sedar dek untung..

    Yang pandai bercakap tapi tak guna kepala otak..
    Yang rasa bijak tapi bangang nak mampus..
    Yang rasa celik tapi sebenarnya buta..
    Yang rasa dirinya seorang pemimpin tapi masih kena pimpin

    Ludah muka mereka Kanang..
    Sebab MEREKA MUDAH LUPA!!
    Sebab MEREKA MEMANG SUDAH LUPA!!!

    By: Pedang Setiawan

    ReplyDelete
  10. sepatutnya kanang ak langkau diberi jawatan pengerusi ke, oleh kerajaan negeri serawak bagi mengenang jasa beliau..Apa pandangan rakan Askar setia?..

    ReplyDelete
  11. Sepatutnya penerima PGB tampil menempis kenyataan Mat Sabu..Jaganlah membiarkan Kanang saja..Rasanya ramai juga yang dapat PGB..

    ReplyDelete
  12. to "Anonymous yang bagi komen bangang", pls.. cakap je bahasa melayu. berterabur sangat your english. :D

    anyway, kalau kanang ni takde "Anonymous yang bagi komen bangang" ni pun skarang tak tentu ade lagi kat sini..

    ReplyDelete
  13. Kau org cakap macam kau org ada kat sana je. Relak ah.

    ReplyDelete
  14. agknya anonymous yg bg komen bangang tue ank haram kot yg menumpang kt malaysia ni..slalunya ank haram ja xdk budi bhasa..apa pon ..smoga bnyak lgi ank muda mlasia mngikut jejak kanang..hidup wira negara..!!!

    ReplyDelete
  15. kalau dh Allah tetapkn ajal sesiapa pun akan pergi jg..sila jga ayat

    ReplyDelete
  16. HARIMAU MATI MENINGGALKAN BELANG TEMENGGUNG DATUK KANANG MATI MENINGGALKAN NAMA. JASAMU TETAP DIKENANG.

    ReplyDelete